Stereotipuri moldoveneşti

In mandria mea de moldoveanca ce-si iubeste orasul natal mi-e imposibil sa raman impasibila (am chef de joaca, se vede) la toate jignirile aduse zonei asteia. Asa ca ma inarmez cu tastatura si purced la atac. Pentru ca pot.

Oameni prosti sunt peste tot. Fie in Moldova, fie in Ardeal, fie in Bucuresti. Asta e o chestie stiuta de toti, iar cei care nu o stiu sunt oameni carora nu ma adresez pentru ca oricum n-ar intelege. Stiu ca periodic ajung stiri care mai de care mai ciudate si mai gogonate din Moldova, dar asta nu inseamna ca este o regula generala. Si exista niste argumente foarte plauzibile care sa sara in apararea Moldovei si, in special a Iasului.

In Moldova sunt foarte multe sate, orasele si catune sarace. Atat de sarace si vai de capul lor incat taranul, respectiv „oraseanul”, prefera sa-si trimita copiii la munca decat la scoala. Ceea ce e scuzabil pentru ca atunci cand iti ghioraie matul nu iti mai arde de invatat sub nici o forma. Ori consecinta acestei saracii e un cerc vicios, pe care il explic imediat.

Moldova a fost intotdeauna zona cea mai putin aparata de razboaie, cotropiri si altele. Iar folosirea unei scuze din trecut nu e deloc deplasata, pentru ca nici trecutul asta nu este atat de indepartat, tinand cont ca acum 60-70 de ani inca mai existau boieri. Cat a trecut? O generatie..? Suntem nepoti de iobagi si fiii fostilor muncitori la CAP. Colac peste pupaza, statul modern considera Moldova o zona ieftina, astfel incat o pun ultima pe lista fondurilor acordate. Ce os mai ramane de la alte zone, daca mai ramane, e aruncat aici. Adaugati la asta si un pic de influenta rusa, de la fratii de la cativa kilometri departare si iese o populatie slab educata, flamanda si, mai ales, care se multumeste cu putin.

Pentru ca fiind tratati ca a 5-a roata la caruta, Pygmalion isi spune cuvantul si oamenii din zona asta nu stiu ca merita mai mult, ca pot mai mult, ca ar trebui sa faca mai mult. Asa ca stau in continuare in saracie, considerand-o o stare normala. Saracie care duce la slaba educatie, care duce la tratarea in felul asta de catre alte regiuni, care duce la si mai multa saracie. Cerc vicios, dupa cum spuneam.

Ori toate astea nu se aplica si in Iasi. Iasul a fost intotdeauna orasul educat si civilizat al Romaniei. Aici oamenii iubesc cultura si o pot vedea la tot pasul. Educatia este pusa la mare rang si, marturisesc ca in toti anii astia cat am trait aici, singurii oameni cu 8 clase pe care i-am cunoscut au fost 2, si aia veniti din alte orase. Pana si nea’ Ghita, strungarul, are cel putin un liceu terminat. Pentru ca in orasul asta ai posibilitatea sa inveti si sa ai alte standarde de viata, chiar daca nu vrei asta.

Am ani de zile de cand n-am mai vazut betivi pe strada sau batai, scandaluri si altele. Intr-un cuvant, Iasul e un oras educat, mai bogat decat celelalte localitati din Moldova si care, anual, atrage si mai multi oameni care doresc sa invete.

Ori, a ma baga pe mine, ieseanca, la un loc cu nea’ Mitica din Pascani, care a facut 8 clase si isi bea mintile zilnic e din start gresit. Noi, iesenii, facem misto de vasluieni si prostia proverbiala de acolo. Suntem deosebiti de restul zonei, tocmai pentru ca am avut privilegiul sa crestem intr-un oras universitar, in care educatia si standardul social ridicat sunt puse la mare pret. Avem, intr-adevar, exceptii. Avem si noi oamenii nostri prosti. Avem si noi lenesii nostri si alte d-astea. Dar astia, in general, sunt alungati si marginalizati, pentru ca marea populatie are un standard ridicat, mai mare decat in Bacau, Piatra neamt, Pascani sau Vaslui.

Asa ca va rog eu frumos, cand vedeti un iesean, incetati sa-l tratati pe baza a ceea ce vedeti la stirile de la ora 5 si, mai ales, dragi „jurnalisti”, tineti minte ca „pascanenii” sunt „pascaneni”, iar „iesenii” sunt „ieseni”. Idem si pentru „vasluieni” si ce-or mai umbla liberi pe-acolo. Faptul ca impartim acelasi judet nu inseamna ca impartasim si aceeasi culoare locala.

Ok, recunosc ca mi s-a activat mandria in postul asta, si poate intru si eu in categoria celor cu „complex de oras mare” dar toate au o limita si ce-i adevarat e adevarat. In nici un caz eu sau persoanele pe care le cunosc nu putem fi tratati la fel ca nea’ Ion din podu Iloaiei, tiganul de i-a dat cu toporul in capul vecinului. Toate ca toate pana la asta. iesenii nu sunt „moldoveni” decat cu numele. La dracu’, pana si accentul difera aici.

1 Răspuns to “Stereotipuri moldoveneşti”


  1. 1 mephala septembrie 20, 2011 la 10:00 am

    „Asa ca va rog eu frumos, cand vedeti un iesean, incetati sa-l tratati pe baza a ceea ce vedeti la stirile de la ora 5″

    foarte adevarat.

    ” dragi „jurnalisti”, tineti minte ca „pascanenii” sunt „pascaneni”, iar „iesenii” sunt „ieseni”. Idem si pentru „vasluieni” si ce-or mai umbla liberi pe-acolo. ”

    total fals.

    Spui ca iasi-ul e asa si pe dincolo, uitand probabil ca, anual ai undeva la 30 de mii de „pascanenii” , „vasluieni si ce-or mai umbla liberi pe-acolo” sub forma de imigranti…aaa pardon, studenti.

    In momentul de fata, cu mandria ta activata, sunt curios ce parere ai de asta:

    http://www.antena3.ro/externe/medic-roman-din-franta-am-fost-concediat-din-cauza-nationalitatii-137231.html

    pentru ca in momentul de fata, cu mandria ta activata, intre tine fi francezii aia nu e nici o diferenta.


Lasă un comentariu




Oldies But Goldies

Categorii

Top Clicks

  • Niciunul
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Oameni plictisiti :