Bioritmul

Scurtă lecţie de psihologie şi biologie, deoarece, azi, la cafea, am dat, iar, nas în nas, cu o greşeală care se perpetuează constant, prin intermediul aşa-zişilor „biologi” şi „psihologi” de masă.

Bioritmul înseamna acel „ces interior” care stabileşte momentele în care organismul tău secretă diferiţi hormoni, astfel încat tu, posesorul ticăitului, eşti mai activ, mai flămând, mai somnoros, mai capabil de… Iar ceasul ăsta bilogic se transmite genetic, de la părinţi, care îl au de la părinţii lor şi tot aşa. E, cum ar veni, singura moştenire de familie care face într-adevăr diferenţa.

Greşeala majoră constă în faptul că se propovăduieşte doar prezenţa bioritmului de zi, fără a se ţine cont că sunt destui de mulţi oameni care îl au şi pe cel de noapte. Astfel, săracii oameni „de noapte”, cred că e ceva în neregulă cu ei,, eventual că-s proşti şi incapabili, dacă sunt obligaţi să lucreze într-un program de zi. Pentru că în cazul ăsta, cele mai bune rezultate vor fi mediocre. Voi aţi putea lucra ceva extraordinar când dormiţi? Nu. Aşa şi ei.

Ia o „bufniţă” din asta, trezeşte-o la ora 6 dimineaţa, atunci când organismul ei ştie că trebuie să adoarmă, şi pune-o să îşi folosească mintea. Apoi dă-i să mănânce la ora 12-13, atunci când organismul ei este în cea mai lentă viteză, şi cere-i să digere tot şi să nu aibă probleme cu stomacul. Seara pune-o să se uite liniştită la un film, atunci când ritmul ei cardiac e accelerat sau când glandele suprarenale îi elibereaza corticosteroizii, când adrenalina şi hormonii sexuali sunt la putere. Zi-i, după aceea, să adoarmă cuminte.

În concluzie, omul va fi un inadaptat, cu activităţi în care va da constant greş, cu o gândire mediocră. De ce? pentru că în perioada în care creierul lui funcţionează la nivel maxim el trebuie să doarmă şi atunci când el este treaz, creierul este obligat să gândească, deşi nu prea ar vrea. Şi toţi ştim că atunci când suntem obligaţi să facem ceva, randamentul tinde lejer spre zero.

Aşa că am să pun, mai jos, programul normal al celor cu bioritm de noapte, pentru ca, în cazul în care sunteţi o persoană de acest gen, să ştiţi ce se întâmplă cu dumneavoastră. desigur, orele pot varia de la persoana la persoană, însă aşa, orientativ, cam ăsta e programul.

16:00-18:00- organismul se trezeşte. Eliberează corticosteroizii, adrenalină şi hormoni sexuali.

19:00-23:00- randamentul mintal este maxim, puterea creativă la fel, concentrarea la fel.

23:00-24:00- se instalează senzaţia de foame, deoarece organismul nostru produce secreţii digestive.

24:00-01:00- se instalează astenia postprandială, în cazul în care am mâncat. În cazul în care nu am mâncat, creativitatea, concentrarea şi randamentul scad, deoarece, vă aduceţi aminte, organismele trebuie să-şi îndeplinească nevoile de bază pentru a face altceva şi foamea este unul dintre acestea.

02:00-03:00- memoria de lungă durată este cea mai activă. În acelaşi timp, randamentul, creativitatea şi concentrarea cresc şi ele.

04:00-06:00- este perioada în care energia noastră fizică atinge cote maxime. De aceea unii dintre noi au chef să alerge atunci, iar alţii chiar o fac. Tot în jurul orei 06:00, începe să ni se facă iarăşi foame. Dacă mâncăm, se instalează senzaţia de astenie care, combinată cu primele raze ale soarelui, ne va trimite la culcare.

12:00-16:00-organismul se reînoieşte. Frecvent, te poţi trezi între aceste ore, în special dacă ai o vârstă înaintată. În jurul orei 15:00, organele sunt irigate mai intens, pregătind organismul pentru o nouă „zi”.

Acum, ceea ce am citit eu spunea că lumina te ajută să-ţi reglezi organismul la un „bioritm normal”. Însă anormalii sunt ei, care nu au minime de noţiuni şi totuşi fac declaraţii menite să pună o etichetă greşită pe un număr considerabil de oameni. Poate în ţara noastră, datorită lipsei de educaţie, nu avem posibilităţile de a desfăşura activităţi normale de noapte, însă, în alte ţări, mai civilizate, se ţine cont de acest lucru şi singura diferenţă dintre noapte şi zi este cea de lumină.

Anunțuri

0 Responses to “Bioritmul”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Oldies But Goldies

Categorii

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Oameni plictisiti :

Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: