N-ai voie

N-ai înţeles nimic. Nici n-ai cum înţelege.

În lumea mea, păpuşile de plastic îi spun celei de ceramică blestem. Şi se apleacă atunci când ea trece printre ele. Cu capul până la pământ, cu rochiile ridicate curtezan, cu mândria aşezată frumos, spre păstrare, pe celălalt raft. Nici o păpuşa de plastic nu o priveşte în ochii de faianţă neagră pentru că ştiu că trupurile se rup uşor, când eşti pe mâna unui copil.  Alt gest e condamnat şi refuzat.

În lumea mea păpuşa de ceramică e pusă pe ultimul raft, astfel încât nici un copil de-al casei să nu poată ajunge la ea. Când îi găsesc părinţii căţăraţi pe mobilă, cu picioruşele lor mici călcând pe capul celorlalte păpuşi, sunt pedepsiţi şi puşi la colţ. Dar ei nu ştiu că, odată ce copilul a văzut jucăria, îi este greu să se rupă de blestem. Nici nu se poate. Toţi ceilalţi copii care au vrut să o îmbrace şi să o pieptene frumos, încă o visează noaptea. Poate ar avea vise frumoase dacă şi-ar putea bea ceaiul cu ea, dimineaţa, înainte de masă, dar aşa ceva este împotriva legilor firii. Păpuşile de ceramică trebuie ferite ca să nu se spargă, iar copiii sunt întotdeauna neîndemânatici.

În viziunea unui al treilea templu, copiii văd păpuşa de ceramică sub forma unui al treilea ochi, care le luminează viaţa. Lumina este roşiatică, cu unde negre care trec prin ochii lor ca nepăsarea prin faţa unui gândăcel milimetric. Le bântuie viaţa şi ei trebuie să se conformeze. pentru că nu există scăpare, dacă păpuşa nu închide ochii, oricât de mult ar creşte ei.

Tentativele sunt  răsplătite cu durere. Pentru că singura formă prin care natura raftului de jucării plăteşte gesturile pe care le apreciază e cu lacrimi şi inimi frânte.  Şi-atunci păpuşa ia alte 7 forme, încolăcindu-se în jurul lor ca şarpele în jurul cunoaşterii, umbrind mărul salvator şi nelăsându-te pe tine, copilul, să-l vezi. Distrugerea este ultima şi prima ei formă. O singură regulă este valabilă: totul este al ei şi nimic nu are voie să scape.

Anunțuri

2 Responses to “N-ai voie”


  1. 1 razvan Iunie 17, 2011 la 9:07 am

    „copil de-al casei”-oamenii
    „păpuşa de ceramică”- fara inima
    „păpuşile de plastic”-cu inima


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Oldies But Goldies

Categorii

Top Clicks

  • Niciunul
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Oameni plictisiti :

Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: